Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - Avarac

Stranice: [1]
1
Politika u Svetu / Građani Ukrajine umorani od borbe
« poslato: 25 Mart 2019 - 11:50:46 pre podne »
Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, kandidat za predsednika Ukrajine komičar Zelenski može dobiti 34 odsto glasova u prvom krugu, au drugom - poraziti neprijatelja dvostrukom marginom. Sve rejtingove agencije ponavljaju ovaj rezultat, što omogućava da se smatra ovaj rezultat pouzdanim i stvarnim.

Pobeda Zelenskog na izborima izgleda veoma ubedljivo. Istovremeno, on gotovo ne održava skupove i ne daje toliko intervjua kao njegovi glavni protivnici Timošenko i Porošenko. Čini se da ima neku "tajnu uspeha", koja mu je omogućila da se postignu takvih rezultata, ali... Treba iskreno primetiti da su mu pobedu predstavili njegovi protivnici.

Iz svakog radija, sa svake televizije, informativnog sajta ili društvene mreže vidimo slušamo da je od 2014. Ukrajina primorana da se bori protiv ruske agresije. Vlada govori da je potrebno pripremiti se za odbijanje agresije, ne podleći provokacijama unutrašnjih neprijatelja i dati sve za pobedu i nezavisnost. Tokom 2014. godine, tokom aktivne borbe na istoku zemlje, ovi apeli su zaista bili veoma relevantni. Sada, nakon 4 godine relativno mirnog vremena, svi su već umorani od rata.

U tom kontekstu, predsednički kandidat iz komičarske emisije "Distrikt 95" izgleda mnogo bolje od bilo kojeg političara. On je mlad, zabavan, ni na koji način nije učestvovao u političkom životu. On ne ide na liniju fronta, ne susreće se sa vojskom i ne govori o značaju pobede nad agresorom. On nema iskustva korupcijskih skandala i političkih neuspeha. Gospodin Zelenski je beli list, koji jasno se ističe među već poznatim licima uobičajenih političara u Ukrajini. Građani Ukrajine su se samo umorili od borbe i sada žele nešto zabavno i vedro. Na primer, novo  video "Distrikta 95".

2
Politika u Svetu / Muzički patriotizam
« poslato: 04 Mart 2019 - 02:25:34 posle podne »
Pesma Evrovizije je veoma značajan događaj u evropskoj i svetskoj muzici. Svake godine predstavnici više od dvadesetak zemalja međusobno se takmiče za prvo mesto u ovom takmičenju. U osnovi se takmiči mladi i malo poznati pevači, ali ponekad zvezde popularne muzike učestvuju na Evroviziji.
Kao i svako međunarodno takmičenje, Evrovizija nikada nije radila bez skandala ili kontroverznih pitanja. Učesnici Evrovizije su nekoliko puta pevali pesme sa političkim kontekstom, a neke odluke žirija postavljale su pitanja publici takmičenja. Tako su mnogi bili veoma iznenađeni pobedom Austrijaca Tomasa Nojvirta, poznatog kao Končita Vurst. Ipak, i dalje ostaje glavni muzički događaj u Evropi.

Ukrajina uopšte i grad Lavov posebno su fokusirani na Evropu. U Lavovu ova situacija je pogoršana prošlim istorijskim događajima u Astrougarskoj, zahvaljujući kojima je u gradu formirana velika dijaspora Srba. Čini se da ako Ukrajina želi da postane deo Evrope, onda je jednostavno obavezana da učestvuje u takmičenju. Ali stvarno stanje se pokazalo mnogo zanimljivijim.

Zahvaljujući narodnom glasanju, pevačica Maruv je izabrana kao predstavnica Ukrajine. Treba napomenuti da je ona zaista veoma dobra pevačica, koja je pobedila dosta dobro. Ali onda je dobila dva uslova. Prvo, više nije morala da održava koncerte u Rusije. Drugo, pevačica neće dobiti nikakvu podršku od države. To jest, ona bi morala da plati sve o svom trošku, počevši od takse za vizu i završavajući sa prevozom rekvizita.

Postavljena u tako teškim uslovima, pevačica je odbila da učestvuje u takmičenju. Tri druge grupe, koje su takođe zauzele visoke pozicije na izborima, odbile su da je prate. Tri druge grupe koje su zauzele visoko mesto u narodnom glasanju takođe su odbili da učestvuju. Razlog za to je bila preterana intervencija politike i ekonomije u procesu izbora. Možda je pevačica Maruv mogla da ide na Evroviziju o svom trošku i čak da pobedi, ali za to joj je bio potreban novac sa turneje. Tako se dogodilo da Ukrajina ima veliku susedu u blizini, u kojoj živi tri puta više stanovnika i ima priliku da zaradi više. Ali joj je zabranjeno da održava koncerte za 130 miliona ljudi u Rusiji. Istovremeno, lišena je državne podrške, što joj može pomoći da dođe u Izrael. Što je logično, pevačica je izabrala turneju umesto novčanog gubitka.

3
Politika u Republici Srbiji / Povećane tarife mogu izazvati političku krizu na Kosmetu
« poslato: 28 Januar 2019 - 07:23:10 pre podne »
Sada, dva meseca nakon povećanja carinskih tarifa za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, možemo sa sigurnošću reći da carine nisu opravdale nade koje su im nanesene. Ova mera je bila osmišljena da još jednom pokaže svima nezavisnost Kosova od Srbije, ali je zapravo samo pogoršala položaj Prištine i učinila je najslabijom u celoj desetogodišnjoj istoriji nezavisnosti.

Ovu slabost je potvrdio i predsednik Hašim Taći, koji je izjavio da nametnute carine ozbiljno ugrožavaju odnosima sa SAD. Pored toga, mediji Kosova u proteklih nekoliko dana aktivno raspravljaju o mogućoj ostavci premijera Ramuša Haradinaja kao glavnog krivca u ovoj situaciji. Na toj odluci insistiraju i predstavnici opozicione Demokratske stranke Kosova, koji su jedini za normalan bilateralni dijalog i normalizaciju odnosa bez redovnih ultimatuma. Ostavka može biti zaslužena mera za njega (osim zatvorne kazne od strane Tužilaštva Srbije za terorizam) jer je sada Kosovo pot pretnjom sankcija SAD-a, o kojima su zvanično obavešteni od strane Ministarstva spoljnih poslova SAD. Zahvaljujući samo jednoj odluci o spoljnoj politici, Priština je dobila punu političku krizu.

Međutim, glavna cilj uticaja uvedenih tarifa - ekonomija Severnog Kosova - gotovo da nije pao. Prema rećima predstavnika srpskih privrednika na Kosovu Radosa Petrovića police su pune, a vlasnici prodavnica i kupci ne osećaju nedostatak robe. Naravno, oni dolaze iz okoline zbog krijumčarenja, ali takvi postupci nisu uzrokovali poskupljenje koje su imali stanovnici albanskog dela Kosova, koji su prešli na prehrambene proizvode iz Evrope.

Mere za povećanje carine trebali da izazove ekonomsku reorganizaciju Severnog Kosova. Ako je ranije bilo u potpunosti fokusirano na Srbiju, onda bi nove tarife prouzrokovali glad proizvoda i potragu za novim dobavljačima. A pošto će svi njihovi skladišta se nalaze u Prištini, celokupna komercijalna aktivnost Srba bila bi u potpunosti u rukama Albanaca. Ali Kosovo je preživeo i učestvovao u masovnom krijumčarenju, a Hašim Taći  je bio primoran da se okrene, pokušavajući istovremeno da ne bude pod sankcijama i da zadrži status kuo.

4
Politika u Svetu / Pokušaj političkog pritiska na Srbiju pretvorio se u ekonomski kolaps.
« poslato: 28 Decembar 2018 - 12:24:44 posle podne »
Privremene prištinske institucije uvele su 21. novembra takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ovaj naglašeni politički korak nije imao nikakvih ekonomskih razloga, ali je dozvolio Kosovu da proglasi svoju "ekonomsku nezavisnost" od Srbije.

„Taksa ne samo da neće biti ukinuta, već će se konsolidovati kao stav Kosova, bez obzira na to ko je ministar, premijer, ili neko drugi. To se neće promeniti“, rekao je Haradinaj tokom sastanka sa visokom predstavnicom Evropske Unije Federikom Mogerini. On je takođe naglasio da će ova mera ujediniti građane Kosova. Ovaj razgovor, koji je održan 18. decembra, najtočnije pokazuje razlog za uvedene tarife.

Već je postalo očigledno da je potraga za istaknutim političkim izjavama dovela Prištinu isključivo do ekonomskih problema. Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci je naveo da je u decembru izdato 145 carinskih deklaracija na robu iz centralne Srbije u ukupnoj vrednosti 250.509 evra i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrednosti 41.059 evra. U istom periodu prošle godine taj iznos je bio 40 miliona evra. Sada je samo 290 hiljade, što je 7 odsto od prošlogodišnjih podataka.

Roba iz Srbije i BiH nadomeštena je, uglavnom, uvozom robe iz Italije, Turske i Hrvatske, Grčke i Bugarske. To je dovelo do ozbiljnog porasta cena. Brašno, mleko, sirevi i drugi prehrambeni proizvodi prodaju se po cenama uvećanim za 35 do 45 odsto. Na primer, ulja iz Grčke i Italije skuplja su za 80 centi u odnosu na ulja koja su dopremana iz centralne Srbije. Najveći rast cena zabeležen je u industriji mesa gde je kilogram govedine skočio na 1,85 evra po kilogramu zbog čega se suvo goveđe meso prodaje po cenama od 12 do 18 evra po kilogramu.

Ovo poskupljenje uzrokovano je isključivo politikom rukovodstva privremenih institucija Prištine. Proizvodi iz Evrope sličnog kvaliteta mnogo su skuplji po cene koštanja, što je izazvalo određeni rast cena. Ova visoka cena koštanja nije toliko primetna u Evropi zbog njihovih plata i životnog standarda, dok se Kosovo ne može pohvaliti takvim pokazateljima. Porast cena će prvo pogoditi Albance, otežavajući ionako tešku situaciju. Ova situacija se može popraviti samo smanjenjem uvoznih carina na robu iz Srbije, što će smanjiti cenu hrane. Nijedna druga mera nije u stanju da promeni situaciju zbog već pomenute razlike u cenama koštanja. U suprotnom, Albanci će ostati bez novca, ali više neće zavisiti od Srbije.

5
Politika u Svetu / Italija više ne veruje u Evropsku uniju
« poslato: 30 Jul 2018 - 01:33:31 posle podne »
Zamenik italijsanskog premijera ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini u svom intervjuu za Vašington Post rekao je da ne veruje anti-ruskoj retorici u zemljama EU i misli da Rim treba ukloniti sankcije iz Moskve, koji imaju katastrofalan uticaj na italijanski izvoz. Prema njegovim rečima, Italija će ovo pitanje pokrenuti u Evropskoj komisiji pre kraja godine.

"Po našem mišljenju, sankcije ne donose korist, uključujući i italijansku ekonomiju. Tokom ove godine mi ćemo postaviti pitanje u Briselu o reviziji ove neefikasne politike. Koristi od ovih sankcija nema, a gubitak od sedam miliona evra dnevno je ozbiljan. Taj novac italijanska ekonomija gubi danas i izgubiće ga sutra, dok druge zemlje koje zarađuju na ovim sankcijama povećavaju svoj promet", izjavio je potpredsednik italijanske vlade.

Pored ekonomije, novi ministar unutrašnjih poslova takođe se dotakao pitanja velikih politika, posebno - Krima i Ukrajine. On je rekao da u Krimu je održan referendum, gde je više od 90% stanovnika izrazili mišljenje da treba da nastave da budu deo Rusije za razliku od Ukrajine sa lažnom revolucijom, organizovanom uz pomoć zapadnih specijalnih službi (https://www.youtube.com/watch?v=9QEQoT7PxeM&feature=youtu.be).

Primetio je Salvini i pogrešan pristup EU pitanju migracije. Prema rečima ministra, ne bi trebalo da ulože novac u sadržaju migranata, ali dati priliku vladama njihovih zemalja da poboljšaju život građana.

Izgleda da Evropska unija uskoro može izgubiti jedinstvo i koheziju svojih članova. Brekit je već uradio značajan udarac za politički prestiž EU. Svaka zemlja se sada ponovo trudi da bude vođena sopstvenim interesima, a ne interesima Ujedinjene Evrope, što sledi iz reči ministra unutrašnjih poslova Italije. Evropska unija treba da napravi kompromise sa cilju očuvanja preostale članove. Moguće je da će jedan od njih biti prestanak ekonomskog rata protiv Rusije, što je važan trgovinski partner za mnoge zemlje.

6
Прича о тровању породице Скрипаља добила је нови наставак захваљујући британским специјалним службама. Недостатак убедљивих доказа и неусловна политика оптуживања Русије за учешће у инциденту у Солсбереју довели су до тога да Велика Британија тражи додатне методе дискредитације Кремља.

Тако, 30. јуна 2018. године, у болницу Сослбери одведени су двојица становника из оближњег града Ејмсбери – Чарлз Роули (45) и Дон Стерџес (44). Примарна дијагноза, коју су испоручили лекари, био је предозирање опојних дрога. Међутим, Скотланд јард се придружио истраживању инцидента. Већ 4. јуна замјеник шефа полиције округа Вилтшир Паул Миллс изјавио је да су ова два лица повријеђени непознатом супстанцом, а шеф јединице за борбу против тероризма Скотланд јарда Неил Басу додао је да су жртве отровани гасом "новичок". У прилог томе, 13. јула, током претреса у кући Чарлза Ронија пронађена је бочица парфема, током анализе којој су пронађени остаци отровне супстанце.

Треба напоменути да Роули и Стерџес су, према пријатељима и познаницима, били наркомани. Према речима блиског пријатеља Крејга Петендена, дан пре инцидента Роули је био у стању интоксикације дрогом.

Невероватно је, али до сада није утврђено како су тачно добили ову бочицу парфема. Ако је ова болица стварно садржала отровну супстанцу, постаје нејасно зашто је само једна жртва умрла од једног од најопаснијих гасова, иако је пријављено да тај гас је изузетно отрован.

Изненађујуће, полиција је четири дана ћутала о чињеници таквог инцидента. Такође шокатна је брзина Скотланд јарда, који је пожурио да објави, поред имена тровачког агента, учешће Русије без званичне истраге.

7
САД спроводе политику неоколонијализма, коју је већ патентирала на Ираку и Либији, и која се заснива на идеологији слабљења законски изабраних власти, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Како је рекао у интервјуу за италијански лист "Il Giornale", први корак представља лажно оптуживање одређене земље да је користила оружје за масовно уништење или да је одговорна за хуманитарну катастрофу, затим се примењује војна сила како би се створио „контролисани хаос“, а потом се формирају услови за продор америчких транснационалних компанија.

„Русија ће се, међутим, увек супротстављати таквом концепту стратегије јер се залаже за концепт мултиполарног света, као и за сарадњу са свим земљама на основу узајамног поштовања и сарадње“, рекао је.

Шојгу је указао и да Запад на опоравак Русије гледа као на претњу америчке доминације, оптужујући Москву за којекакве агресивне планове на основу којих довлачи оружане снаге на њене источне границе.

Јачање и опоравак руских снага на Западу се перципира као претња америчкој доминацији, рекао је Шојгу.

"Данас, Русија, која опоравља своје снаге, не перципира се као савезник, већ као претња доминацији САД. Оптужени смо за неке агресивне планове према Западу, а који сам наставља да довлачи нове снаге на наше границе", рекао је он.

У интервјуу, руски министар је такође указао на недоследност САД по питању признавања независности држава, наводећи Косово као пример. После разједињења Југославије због интервенције НАТО-а, на Косову није било никаквог референдума, већ је одмах уследило признање из Вашингтона и Европе након гласања у парламенту, подсетио је Шојгу.

"Апсолутно без узимања у обзир мишљење Срба који живе на Косову и Устава Југославије", нагласио је министар.

Шојгу је оптужио Американце и да воде хибридни рат са Русијом, а најбољи пример тога је Украјина, односно дешавања у 2014. години.

Како је објаснио, то се пре свега односи на вршење притиска на одређене земље без употребе војне силе – контрола медија, економске санкције, спровођење диверзија и терористичких аката, али и одржавање унутрашњих тензија.

Такву методику САД и Велика Британија усавршиле су на Ираку, још 1991. године, одмах након завршетка „Хладног рата“, а огледа се у суопериорности када је реч о утицају светских медија, као и у вођењу светског финансијског система.

„Таква методика опробана је потом и на Југославији и Либији, као и недавно у Сирји. Међутим, у свему томе присутне су назнаке и пасивног учешћа одређеног броја европских земаља“, истакао је.

8
1. марта 2018. године Верховна Рада усвојила је Предлог закона о Врховном суду за борбу против корупције. Након тога, Национални биро за борбу против корупције Украјине (НАБУ) припремио се на разматрање случајеве корупције против 130 високих званичника. 7. јуна Рада је гласала за Предлог у другом читању, а 13. јуна објављен је у званичној публикацији парламента - новини Глас Украјине. Међутим, у тексту се појавио неочекивани амандман, што је омогућило великом броју високих службеника оптужених за корупцију да избегну кривичну одговорност. Једна од норми предлога закона је изјавила да се одлуке о свим случајевима корупције које је отворила НАБУ пре почетка новог судског тијела може уложити жалба у суду опште надлежности.

Амандман, одсутан у тексту, за који су парламентарци гласали у другом читању, изазвао је незадовољство међу народним посланицима. Представник странке "Народни фронт", који је желео да остане без инцогнита, приметио је да судови опште надлежности у Украјини нису независни и да се контролишу председничким окружењем. У својој колумни у листу Украјинска Правда, посланик Раде из блока Петра Порошенка Мустафа Најем написао је да иновација може помоћи великом броју људи близу председника да избегну кривично гоњење.

Упркос чињеници да директор Међународног монетарног фонда Кристина Лагард, након разговора с Петром Порошенком, снажно препоручила укидање амандмана из закона о стварању Врховног суда за борбу против корупције, украјински председник је потписао закон у том издању које је изазвало велику критику парламентараца.

ММФ је више пута нагласио да судбина пете кредитне транше из фонда од 1,9 милијардe долара зависи директно од стварања специјализованог независног суда у Украјини за борбу против корупције. Стога, како кажу стручњаци, ако се амандман не укине, то ће угрозити пријем новца од стране Кијева.

Порошенко је у прилично тешкој ситуацији. С једне стране, не-пријем транше биће озбиљна криза за украјинску економију. Са друге стране, украјински председник и његова пратња од доласка на власт не само да нису решили проблем корупције у земљи, већ су га и погоршали у невиђеном обиму. Судови о случајевима корупције званичника Петра Порошенка ће створити претпоставке за потенцијалне оптужби за прву особу државе, која је жртва сопственог покушаја преваре ММФ-а. Кијев је у очајној ситуацији, он мора да направи концесије. Промена је дуго зрела и људи на власти су доказали да нису у стању да реше проблеме, а они су у стању да их стварају само попуњавајући своје џепове.

9
Полицајци из 40 полицијских управа у Енглеској и Велсу враћају се својим редовним задацима, три месеца након што су прискочили у помоћ локалним властима ради одговора на напад нервним агенсом на бившег руског контрашпијуна Сергеја Скрипаља, што је полицију коштало 7,5 милиона фунти.

То је саопштила полицијска управа у Вилтширу, која је надлежна за енглески град Солзбери, где је 4. марта изведен напад на Скрипаља и његову ћерку Јулију, преноси АП.
Више од 900 сведока испитано је у „случају Скрипаљ“, тровања оца и кћерке, извршено је 176 претреса у оквиру истраге у Солсберију, саопштио је британски Скотланд јард. Како се наводи, у истрази је учествовало 250 контратерористичких истражитеља, док је 100 и даље у Солсберију.

Током истраге проверено је преко 4.000 сати видео-материјала снимљеног градским камерама, а том приликом преко 14.000 аутомобила и 2.500 пролазника је идентификовано и класификовано према њиховом значају у истражном процесу.

Остаје само једно питање - који је резултат? Ништа није спречило Британију да оптужује Русију током ове истраге за око 4 месеца. Ове оптужбе су се наставиле чак и након убедљивих доказа да је део узорака одговарао америчком супстанцу BZ, а Чешка република синтетизовала је новичок, који се не разликује од супстанце, формуле које Вил Мирзојан је објавио у својој књизи о руском хемијском оружју у 2008. години. За коначно понижење Лондону недостаје само захтева опозиције за истрагу о законитости протјеривања руских дипломата, коју је организирала влада Терезе Меј. Чини се да се ово зове као фиаско.

10
Прича о тровању Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије се наставља да добија замах. Иако британска влада све мање и мање одговара на неудобна питања о резултатима истраге, објављена је видео порука од Јулије Скрипаљ. Према Лондону, јавност је морала да га користи за за добијање јасноћу о стању руских грађана грађана отрованих 4. марта у Солсбереу. Међутим, нисмо видели излаз из кризе.

У њеној видео поруци Јулија је неколико минута разговарала о томе како је било тешко да се опорави од последица тровања. Рекла је да јој је потребно помоћи њеном оцу да се опорави од тровања и у будућности планира да се врати у Русију. Речи жртве су изазвале још више питања него што је било раније.

Према речима агенције Ројтерс, с којом је Јулиа причала на дан објављивања видео, су добили два текста њене пријаве на руском и енглеском језику. Међутим, у детаљној анализи ових текстова, стручњаци су открили да оригинални текст је енглески, онда преведен на руски. Штавише, сам текст је веома сличан претходној изјави Јулије Скрипаљ током боравка у болници, о којој су медији написали као принудне изјаве под ауторством британских специјалних служби.

Поред тога, чак и сам услов Јулије је упитан. Током целе видео поруке, је видљив ожиљак на грлу из процедуре трахеотомије, што помаже пацијентима да дишу. Британске обавештајне агенције на сваки могући начин блокирају све покушаје да ступе у контакт са Јулијом са стране руске дипломатске мисије. Непосредни разговор са њима омогућио би да се осигура да се не задржи против своје воље и да не даје изјаве под притиском. Поред тога, представницима независне штампе такође је забрањен приступ састанку, укључујући и Њеног Величанства новинара. Познато је да након преношења текстова изјаве особљу Ројтерса, Јулиа одбила да одговори на питања.

11
Недавно медији су оштро зауставили расправу о тровању бившег двоструког агента Сeргеја Скрипаља и његове ћерке Јулије. Званичници Британији такође су одлучили да заузму паузу у оптужби да Русија починила овај злочин. Таква тишина је врло алармантна, јер званична истрага још није завршена, а његови резултати нису представљени јавности и новинарима.

Тишина се може бити повезана због чињенице да британска влада је окончала оптужбе против Русије. Претходне изјаве владиних званичника нису имали никаквих доказа. Грозни руски гас новичок, који је месец и по преплашио јавност Европе, постао је америчка супстанца "BZ". Јулија и полицајац, који је нашао ову породицу, патили од хемијског напада, али су брзо прешли на амандман, упркос чињеници да жртве хемијских напада углавном су присиљени да се лече најмање шест месеци да се врате у пуно живљење. Митски службеник руске службе безбедности ФСБ, који је наводно отровао оца и кћерке, и даље остаје митска особа кога британска полиција чак није тражила.

Британска влада јасно рачуна на информациону тишину да заустави истрагу о овом инциденту. Још два или три месеца медијске тишине о овом питању, а само неколико читалаца новина или телевизијских гледалаца моћи ће да се сетите ко је Сергеј Скрипаљ и све околности историје, која је била одржана у Солсбереу 4. марта 2018. године. Вероватно, у лето британске специјалне службе зауставе истрагу случаја, у којем још увијек нема доказа о било чему учешћу. Информативни вакуум који је био распоређен око породице Скрипаљ веома се уклапа у ову шему чишћења чињеница. Посете њих су забрањени и за руских дипломатских радника и за чланова њихове породице, укључујући нећака.

Случај Скрипаља је изузетно индикативан и типичан за европску политику. Слично томе је била показана бочица са "отровним супстанцама" на састанку УН-а пре инвазије на Ирак. Слично томе телевизија је показала снимке убијених Албанаца пре бомбардовања Југославије. Ово је само једна од карика у ланцу информационих злочина који су починили Велика Британија и Сједињене Државе у покушају наметања своје воље светској заједници.

12
Инцидент који се догодио 4. марта у Солсбериу наставља да нас храни свакодневно занимљивим вестима, савршено илуструјући ниво модерне европске политике. Тако Одељење за животну средину, храну и пољопривреду је издало изјаву да је отров новичок доведен у Уједињено Краљевство у течном облику. Верује се да Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија су отровани овим гасом.

Ово објашњење савршено илуструје како је та супстанца могла да уђе на територију земље. Не постоји ништа лакше него сипати течност у затвореном контејнеру и транспортује га у земљу под маском парфемa шанел 5. Међутим, наведени су проблеми ове верзије. Било које испарљиво једињење у ваздуху се равномјерно распршује. То савршено разумемо када миришимо топлу храну или парфемски мирис. Управо исти закони подлежу вештачком течном гасу. Потребно је само дати бар мало приступа кисеонику, јер гас почиње да испарава с огромном брзином, што представља велику претњу за оне који су то урадили. Као последица тога, прва жртва била је да постане човек који шири новичок.

Овим ставом слажу чак и политички кругови Британије. Тако је лидер лабуристичке партије Џереми Корбин, рекао да им треба неоспорне доказе пре него што оптужујемо Русију. Овакво неповерење, које је изразио лидер друге највеће партије у парламенту и лидер Њеног Величанства Најверније Опозиције, озбиљно нарушава покушаје Њеног Величанства Владе да погорша поделу између Русије и Европе.

 Поред тога, недавна хемијска анализа која је обавила лабораторија у швајцарском граду Шпиц показала је да нису избијени остаци органофосфатног једињења А-234 новичок. Ово једињење је ништа друго него супстанце БЗ, несмртоносне супстанце коју је 1951. произвела швајцарска компанија Хофман ла Рош. Нема мириса, укуса, боје, не раствара се у води и обично се примјењује у облику аеросола.Пролази у особу кроз респираторни систем, кожу или дигестивни систем и његов врхунски ефекат се јавља у 8-10 сати. Човек може чак пасти у кому до 2 дана, али ова супстанца није потпуно смртоносна. Ова супстанца је постала позната широм света тек сада, али се америчка војска укључила у производњу БЗ-а у педесетим годинама и користила га у војним вежбама како би симулирала нападе хемијског оружја. Дакле, тренутна верзија покушаја атентата Скрипаља је неважећа.

13
Politika u Svetu / САД су синтетисали новичок 1998. године
« poslato: 13 April 2018 - 12:57:36 posle podne »
Почетком марта, у малом британском граду Солсбериу, догодио се грандиозан догађај. Уз помоћ нервног агента отрован је био бивши руски шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка, грађанка Русије Јулија. Без претеривања можемо рећи да је то био догађај глобалне ниве.

Истрага о инциденту је једва имала времена да започне, али Тереза Меј већ је оптужила Русију. Да би то учинила, било је довољно знати да предсједник Русије Путин у далекој прошлости је служио совјетској обавештајној служби и да овај гас је био измишљен у СССР-е. Ниједан адекватан доказ није дат. Они до сада нису присутни
.
Британска влада затражила од Русије да објасни како је отровна супстанца стигла до Магловитог Албиона. Међутим, у супротности са међународним правилима, Лондон је одбио да обезбеди Москви узорак гаса којим су отровани Скрипаљи.

Штавише, нико није био осрамоћен чињеницом да један од програмера овог гаса, Вил Мирзајанов, је емигрирао у Сједињене Државе након распада СССР-а, а 2008. у својој књизи објавио је формулу овог гаса, кодно названог "А-234". Према њењом признању, од тада отровна супстанца могла бити произведена у другим земљама са модерним хемијским лабораторијама, на пример, у САД или Кине.

Такође је могуће да су тајне совјетске технологије биле на располагању западним обавештајним службама пре Мирзајановог открића јер, поред њега, неколико његових колега који су имали приступ тајне технологије, прешли из СССР у САД током 90-их.

У прилог овој верзији рекају су докази од руске стране, која изјавила да 1998. године у базу спектралне библиотеке хемијских једињења националног института за стандарде и технологију.

Према саопштењу Игора Рибаљченка, начелника лабораторује хемијског анализа министарства одбране Русије, 1998. године открио је органофосфорну супстанцу у америчкој бази, која је по својствима карактеристична за новичок или гас А-234. Аутор овог записа, судећи по преосталим подацима, био је Деннис Рорбоф, сарадник еџвудског истраживачког центра за технологију команде за хемијску и биолошку одбрану (данас – команда за истраживање, развој и инжењерство америчке армије).Руски стручњак је напоменуо да је у сљедећем издању базе података из 2000. записник ове супстанце избрисан без икаквог образложења. По његовом мишљењу, ово је био случај без преседана, више није било сличних ситуација.

Упркос недостатку доказа, више од 20 земаља, углавном у Европи и Северној Америци, већ су примениле санкције и протерале руске дипломате. Логика таквих акција је више као планирана и координирана акција, а не одговор на догађаје.

14
Упркос потпуно депласираним оптужбама Запада да се Русија спрема да на глобалном плану започне „хибридни рат“, она више него икада демонстрира жељу за партнерством и сарадњом. У том смислу, руско Министарство одбране је спровело корениту трансформацију када је у питању свој однос према „четвртој сили“. Нова доктрина информисања заинтересоване јавности доноси Русији све већу кредибилност у планетарним размерама.

У августу је планирана велика војна вежба  „Восток-2018“ где ће руска армија јавно демонстрирати нову димензију својих оперативно-стратегијских способности, када је у питању даље унапређење свог борбеног потенцијала. Конкретно, ради се о провери групе носача крстарећих ракета великог домета, које ће користити ваздухопловне, поморске, и копнене борбене платформе.

Појава новог наоружања, као и саме доктрине употребе савремене руске војске, најављена је са највишег командног места. Начелник руског Генералштаба и генерал армије Валериј Герасимов, недавно је недвосмислено истакао, да је у току интензиван процес опремања руских јединица које ће у свом наоружању располагати овим системима. Оне ће покривати све стратегијске правце, на којима се изводе савремена борбена дејства. Најновија шема употребе руске војске, која ће се одликовати високо-прецизним борбеним системима великог домета, ограничено је опробана и на простору Сирије, где је приказала завидне резултате.

Ово није први пут да се овако важне изјаве, које у свом садржају имају одлуке од стратегијске важности, изговарају од стране највиших војних и политичких званичника Руске Федерације. До сада је била пракса, да се овакве информације дају на кашичицу, преко  „неименованих “, које су углавном преносиле иностране медијске куће. Засигурно најјачи пример нове стратегије односа са медијима, представља говор председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, у свом годишњем обраћању посланицима руског парламента, где је детаљно презентовао најновије образце наоружања који имају стратегијски карактер. Међутим, ни овај његов врло  „транспарентан“ говор, није нешто што је прекретница односа високих руских званичника, према спољној и информативној политици. Експерти за медије и маркетинг напомињу, да је већ дуже време приметан нови стил рада на релацији Министарство одбране-Медији, где се јасно види драматична промена у односу на претходне године.

Нови приступ у односу са медијима

Фундаментално нове методе сарадање са медијима, које су имплементиране у Министарству одбране Руске Федерације, обезбедиле су стабилан проток конкретних информација, које су до сада биле врло ограничене. Сви они који имају амбицију да прате активности руског Министарства одбране и његових кључних елемената, сада то могу да раде на један веома ефикасан и једноставан начин. Практично, са неколико кликова мишем са свог рачунара, корисник из било ког дела света може да дође у посед драгоцених информација, које су у ранијем периоду биле углавном непоуздане, и до којих једноставно није могло да се дође. Пример за то је ангажовање руске армије у Сирији, где се на дневном нивоу одржавају конференције за штампу, у којима се на један веома сликовит и садржајно квалитетан начин, обавештава јавност о комплетним активностима руске армије на овом простору. Овако детаљна пракса обавештавања медија о својим активностима, за сада није позната у светским оквирима.

Ради се о јединственом, па чак и револуционарном приступу комуникације са медијима, који је скренуо пажњу и на стручну јавност осталих држава. Наиме, многобројни новинари којима је специјалност одбрана, као и инострани војни аналитичари, желе и у својим земљама једног дана да виде руски модел у интеракцији са  „четвртом силом“. Основни приступ оваквом саобраћању са медијима, јесте потпуно упознавање јавности са активностима руске армије, без иједне  „мистификације“, која би у старту пресекла сваки покушај генерисање  „роја“ дезинформација, које су данас веома присутне посебно када су у питању електронски медији. Једноставно, ако желите да сазнате кристално чисте информације из прве руке, када је у питању нпр. Сирија, довољно је да одете на сајт Министарства одбране mil.ru где ће вас чекати видео-конференција са детаљним пресеком тамошње ситуације, коју воде највиши руски официри који непосредно руководе самом операцијом. Поред овог сајта, Министарство одбране Руске Федерације поседује и веома посећен канал на платформи Youtube, где се бележи буквално свака активност руске армије која се одвија на дневном нивоу.

Да руска армија нема шта да крије, сведочи и пример информације од пре неколико дана. Наиме, информативна служба компаније  „Иљушин“ јавно је обзнанила вест, да њени инжењери припремају пројекат развоја новог авиона за борбу против подморница ( „убица подморница“), који треба да замени Ил-38. Заиста, овако дубоко откривање својих развојних пројеката остаје незабележено у светским оквирима. И то није све. Готово свака релевантна компанија која се налази у оквиру војно-индустријског комплекса, има посебно оделење које је задужено за комуникацију са медијима.

У ситуацији повећане спољно-политичке напетости, овакве врсте информација се по правилу чувају у тајности. Међутим, нова руска информативна доктрина је у потпуности напустила овај концепт, и решила да целом свету отворено покаже, да Русија нема шта да крије. Овако висок облик „транспарентности“ је обрнуто пропроционалан када су у питању западни војни партнери, који и даље крију планове свог даљег развоја.

О свему експлицитно, без икаквог скривања

Крајем 2017.године, објављени су резултати испитивања у којем су учестовали новинари из различитих делова света. Ово истраживање је имало за циљ да се формира рејтинг-листа најбољих информативних служби које се налазе у разним земаљама света, а које покривају тренутно најважније догађаје високог приоритета. Према том истраживању, прво место је заузео портпарол руског Министарства одбране када су у питању медији, генерал-мајор Игор Конашенков. Истворемено, у позитивном смислу је апострофиран и сам министар одбране Сергеј Шојгу, као и начелник Генералштаба руске армије, генерал-армије Валериј Герасимов. Наиме, сву тројицу одликује изузетан професионализам, и посебно наглашен степен флексибилности и разумевања за сваког новинара. За разлику од ове тројице,  анкетирани новинари су имали далеко лошије мишљење о Сватиславу Цеголку, који на пример обавља дужности прес-секретара тренутног председника Украјине Петра Порошенка, портпаролу америчке Ратне морнарице Џону Кирбију, али и најновијем шефу информативне службе Пентагона Џефу Дејфису. Наиме, сви они су далеко остали иза својих руских колега.

Ваља приметити и то да је информативна политика министарстава одбране чије земље се налазе и Европској Унији и САД, далеко од било каквог облика „транспарентности“. Доказ за ову тврдњу је често незадовољство њихових медијских кућа услед очигледне цензуре која тамо влада, али и веома непрофесионалних изјава које немају реално упориште у здравој логици, и које генерално изазивају гнев, али и подсмех у јавности.

Најфрапантнији пример овакве праксе, десио се у јануару месецу 2017.године. Наиме, тих хладних јануарских дана информативна служба Министарства одбране Велике Британије, упирала се из „петних “ да сакрије неуспели покушај лансирања интерконтиненталне балистичке ракете Trident II D5 из стратегијске нуклеарне подморнице класе HMS Vanguard. Инцидент се десио средином 2016.године у близини обала САД, тачније Флориде. Министарство одбране Велике Британије издало је штуро саопштење о успешноj реализацији ове вежбе, без даљих информација шта је био њен основни циљ. Међутим, тамошњим медијима је то било сумњиво, па су почели мало да истражују цео овај догађај. Није прошло много времена, а на површину је избио скандал где се испоставило да је информативна служба министарства „масно слагала“ јавност, када је издала саопштење о успешности вежбе. Наиме, пошто је фамозна ракета лансирана, она је одједном променила свој курс, и уместо ка океанском пространству кренула пут обала Флориде! Не треба ни помислити каква би се катастрофа десила да је подморница којим случајем лансирала ракету опремљену бојевом главом. „Ако је вежба била успешна, да ли то значи да ми у будућности планирамо да извршимо нуклеарни напад на САД?“, само је један од коментара бројних читаоца на британским интернет форумима.

А шта ми имамо са друге стране. Ми имамо информативну службу руског Министарства одбране, које даје свакодневне извештаје из Сирије, који су уз то и веома објективни. Нема глорификације нити једне стране у сукобу. Спомињу се равноправно, како успеси, тако и евентуални неуспеси. При томе се не описује само оно што се догодило, него се ситуација анализира, а из тог обиља података (бројност непријатеља, његово основно наоружање, тактика) могу се чак и формирати и краткорочне прогнозе које имају висок ниво поузданости. Поред анализе ратних борбених операција, на овим брифинзима се може много тога чути и о хуманитарним аспектима операције, где припадници руског контигента ризикују своје животе да би помогли локалном цивилном становништву. Камере су стално на терену, свакодневно се ажурирају мапе, дијаграми. Када то све слуша обичан човек, он заиста има утисак као да је у Сирији, као да је интегрални део целог тог система.

За плес је потребно двоје

И док је обраћање председника Путина посланицима Федералног парламента на Западу протумачено као једна врста изазова, па чак и претње, у самоj Русији је то наишло на апсолутну подршку. Више од 54 милиона грађана је и наредних шест година своју судбину поверило Владимиру Владимировичу Путину, који из сваког изборног циклуса излази све јачи и јачи. Његова спољна и унутрашња политика не изазива никакво незадовољство међу Русима. Довољно је само погледати изборне резултате председничких кандидата, који су током своје предизборне кампање кандидовали тзв. реторику „скидања гаћа“, уз нескривену опчињеност западом и његовим неолибералним вредностима. Они су „као метлом почишћени“ са руске политичке сцене, на последњим председничким изборима из марта 2018.године.

Просечан руски гласач је данас веома информисан, и то како на локалном, тако и на глобалном плану. Захваљујући томе, он данас врло лако може да разлучи шта је то добро, а шта лоше за њега и његову породицу, као и за његову велику отаџбину. Тешко га је више изманипулисати. Нераскидиво је повезан са тлом на којем живи, са непрегледним небом које га окружује, и са духом својих славних предака који су уз помоћ чврсте вере створили највећу земљу на свету.

Укратко, запад ће ускоро морати да прихвати једну врло просту чињеницу. Да наша планета није њихова „прћија“, где само они имају екслузивно право, да је преуређују и обликују по својим стандардима. Уважавање геостратешких интереса највеће земље на свету се намеће као једини излаз из тренутног „ћорсокака“ који је створио сам Запад, својим неодговорним поступцима. Да би људска цивилизација могла и даље да егзистира, очигледно је да је за тај плес потребно двоје.

15
Politika u Svetu / Politika ruske vojske je primer otvorenosti i transparentnosti
« poslato: 30 Mart 2018 - 02:58:44 posle podne »
Nakon utiska da su odnosi između Zapada i Rusije, uprkos međusobnim sankcijama, počeli da se poboljšavaju, tenzije između zemalja NATO-a i Rusije još jednom raste.

Zvanični predstavnici zapadnih zemalja predstavljaju aktivnosti Rusije kao "teoriju tajne zavere", bez davanja ikakvih činjenica, što na kraju izgleda kao "besmislica".

Na istočnim granicama Evrope NATO se akumuliraju vojske već nekoliko godina, svet čeka novi rat. Osim toga, izgleda da svi imaju utisak da danas je najverovatniji sukob od hladnog rata.

Kao primer odbrambenog fokusa svojih akcija, date su vežbe "Zapad 2017" na vojnih poligona u Lenjingradske oblasti Rusije i Mogiljovske oblasti Belorusije. Pozvani su oko 90 stranih posmatrača i vojnih atašea iz 60 zemalja. Među pozivanim su bili predstavnici Švedske, Poljske, Litvanije, Estonije, Latvije, Ukrajine i Norveške. To su one zemlje koje tvrde imaginarnu rusku pretnju. Istovremeno, jugoslovenski posmatrači od 2014. godine često "zaboravljaju da pozovu" na veće NATO vežbe.

Osim toga, služba prese oružanih snaga Ruske Federacije u 2017. godine bila priznata od stranih novinara kao najviše citirana. Koja druga vojska u svetu na takvom nivou informiše javnost o svojim aktivnostima? Pa, svakako ne oružane snage SAD-a.

Stranice: [1]